به طور کلی آنالیز روانکارهای صنعتی با دو هدف:

 1- بررسی اصالت و کیفیت روانکار و تناسب با تجهیز مورد نظر

 2- شناسایی وضعیت تجهیزات بعد از کارکرد

انجام می‌شود. امروزه نگهداری و تعمیرات پیش‌بینانه در صنایع دنیا جایگاه بسیار ویژه‌ای را به خود اختصاص داده است. به طوری که با انجام دقیق و به موقع تکنیک‌های لازم می‌توان از بروز آسیب‌های احتمالی جلوگیری کرد و هزینه‌های تعمیر و نگهداری و همچنین خسارات ناشی از توقف فرآیند را کاهش داد.

اهمیت بررسی وضعیت روانکارهای صنعتی به طور مفصل در مقاله‌ی “هدف از آنالیز روغن و گریس چیست؟” توضیح داده شده است. اما آنچه که باعث می‌شود تا نتایج به دست آمده از آنالیز روغن قابل اعتماد باشد و به درستی وضعیت تجهیز و روغن را بیان کند، نمونه‌گیری دقیق از روغن می‌باشد. به همین خاطر  استانداردهای مختلفی از جمله استاندارد ISO 4021 ارائه شده‌­ است. همچنین در این مقاله نکات مهم و کلیدی مربوط به روش صحیح  نمونه‌گیری از روغن تجهیزات صنعتی آورده شده است.

در انتها، تماشای ویدیو مربوط به نمونه‌گیری از روغن کمپرسور اسکرو که توسط شرکت صدرا صنعت برنا تهیه شده‌است  را به شما توصیه می‌کنیم.

نکات مربوط به نمونه­‌گیری از روغن:

  • استفاده از ظرف مناسب برای نمونه‌برداری از روغن ضروری است. ظرف نمونه باید تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشد(مطابق با استاندارد ISO 3722). همچنین دارای حجم مناسبی باشد تا بعد از ریختن مقدار کافی از روغن مورد آزمایش در آن، فضای خالی در بالای ظرف باقی بماند تا اپراتور آزمایشگاه بتواند محتوای درون آن را همگن کند. مقدار فضای خالی باتوجه به ویسکوزیته روغن تعیین می‌گردد. معمولاً برای روغن‌های با ویسکوزیته‌ی کمتر از cst(@40℃) 68 حدود سه چهارم ظرف نمونه، برای روغن‌های با ویسکوزیته بین cst(@40℃) 68 – 150 حدود دو سوم و برای روغن های با وبسکوزیته‌ی بالای cst(@40℃) 150 حدود نصف ظرف نمونه از روغن پر می شود.
  • قبل از شروع نمونه‌گیری برای اطمینان از کافی بودن مقدار روغن و جلوگیری از آسیب رسیدن به دستگاه، سطح روغن درون آن باید کنترل شود. همچنین در طول فرآیند نمونه‌گیری، برای جلوگیری از کاهش غیر مجاز میزان روغن، مقدار آن باید دائماً بررسی گردد تا از بروز خسارات احتمالی به دستگاه جلوگیری گردد.
  • بهترین شرایط برای نمونه‌گیری از روغن حالتی است که دستگاه در حال کار باشد و نمونه از جریان برگشتی و قبل از عبور از فیلتر گرفته شود. اما برای کمپرسورها، انجام این عمل در حین کارکرد تجهیز ممکن نیست. از آنجایی که نمونه‌گیری باید در شرایط عملیاتی انجام گیرد، ابتدا باید کمپرسور در حال کار باشد و سپس خاموش شود و بلافاصله بعد از توقف تجهیز نمونه‌برداری از روغن انجام شود.
  • ناحیه‌ی نمونه برداری باید از نواحی متلاطم و مرکزی روغن انتخاب شود و نمونه‌گیری از نواحی کنج و کف محفظه صحیح نمی‌باشد.
  • جریان روغن برگشتی قبل از ورود به فیلتر، بهترین محل برای نمونه‌گیری روغن می‌باشد.
  • اگر از شیر برای نمونه‌گیری استفاده ‌می‌گردد، در ابتدا باید مقداری روغن از شیر خارج شده و بعد نمونه‌گیری انجام شود.
  • نمونه‌گیری‌ها باید از نقطه‌ای ثابت و یکسان صورت بگیرد.
  • در زمان نمونه‌گیری باید دقت شود تا نمونه و روغن درون دستگاه در اثر تماس با عوامل خارجی آلوده نشوند.
  • درب ظرف نمونه زمانی باز شود که بلافاصله بعد آز آن، عمل نمونه‌گیری روغن انجام شود و بعد از تکمیل فرآیند نمونه برداری، بلافاصله درب آن محکم بسته شود.
  • از آلوده شدن تجهیزات نمونه‌گیری قبل و بعد از گرفتن نمونه جلوگیری شود.
  • بر روی ظرف نمونه باید اطلاعات مربوط به نمونه درج شود. از جمله نام شرکت، اسم و مشخصات تجهیز و تاریخ نمونه‌گیری.
  • نمونه‌گیری از روغن باید طبق زمان معین شده انجام گیرد و همچنین فواصل زمانی برای نمونه‌گیری‌ها باید به درستی رعایت شود.
  • بعد از اتمام نمونه‌گیری درب ظرف نمونه را محکم بسته و در محفظه‌ی تاریک قرارا داده تا نور به آن نرسد. همچنین مناسب‌ترین دما برای نگه‌داری نمونه‌ها دمای اتاق(℃25) می‌باشد.
  • ارسال فرم نمونه‌گیری تهیه شده توسط شرکت صدرا صنعت برنا به همراه نمونه‌ی مورد آنالیز به آدرس شرکت  الزامی می‌باشد. برای دانلود فرم مذکور کلیک کنید.

آموزش نحوه‌ی نمونه‌گیری از روغن کمپرسور اسکرو

5 3 آراء
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
guest
1 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رأی
Inline Feedbacks
عدنان احمدی

چقدر کاربردی بود. مدت ها اینترنت رو زیر و رو میکردم برای همچین نکاتی. متشکر از شما

فهرست
1
0
دیدگاه شما برای ما مهم است. لطفا نظر خود را برای ما بنویسیدx
()
x